In deze open opleidingsinfrastructuur kunnen werkgevers, werknemers en opleidingscentra gebruikmaken van de trainingslabo’s met bijhorende opleidingen.

Het machinepark

In het opleidingscentrum in de Eriestraat in Brugge kunnen ondernemingen, kennisinstellingen en opleidingspartners terecht voor ondersteuning, opleidingen en advies op maat.

De traininglabo's bevatten hoogtechnologische opleidingsapparatuur die wordt ingezet voor opleidingen in programmeren, 3D-printing en lassen en metaalbewerking. Robots en cobots, simulatoren, lasersnijmachines en 3D-printers staan er ter beschikking. Deze apparatuur is geschikt voor hands-on, technische opleidingen, die complementair zijn aan de opleidingen om de digitale vaardigheden van studenten en werknemers aan te scherpen.

Op deze manier ondersteunen we de vraag van de sector Machinebouw & Mechatronica om meer geschoolde vakmensen in voornamelijk knelpuntberoepen. Ook zetten we in op de schreeuw om techniekers zoals onderhoudsmechaniciens en technische profielen met expertise in elektronica-ICT,voorindustrie en productie.

Het moderne machinepark is erop gericht om bedrijven een maatopleiding aan te bieden. Zo kunnen werknemers hun talenten ten volle ontwikkelen en geven we bedrijven de kans om hun volle groeipotentieel te bereiken.

In samenwerking met VDAB geven we zo het opleidingsaanbod in de hele provincie een stevige boost.

De opleidingsapparatuur

lasrobot De lasrobot laat toe om repetitieve complexe, lasopdrachten met 6 vrijheidsgraden automatisch te laten uitvoeren. Zo leert de cursist zowel plaat-, hoek- als buislassen. De student leert de robot te programmeren, leert hoe de robot te beladen en ontladen en maakt kennis met de verschillende lasprocédés, verschillende toevoegmaterialen en hun parameters. Dit alles gebeurt in een veilige omgeving dankzij de op maat gemaakte cel waarbinnen de robot opereert. Het veiligheidsmechanisme verhindert interactie tussen operator en robot.
lascobot De lascobot zorgt voor interactiviteit tussen mens en machine met in acht name van alle veiligheidsregels. Anders dan de robot, staat deze niet in een afgeschermde cel. Hier werken mensen en machine samen. De cobot wordt gebruikt voor specifieke opdrachten (niet zoals de robot die voor repetitieve opdrachten of grote reeksen wordt gebruikt , cf. de robot).
lassimulator Om in alle veiligheid na te gaan of iemand aanleg heeft om te lassen, kan gebruik gemaakt worden van de lassimulator. Ook voor eerste kennismaking met lasmethodes of om te oefenen op de verschillende handelingen zonder daarbij verbruiksmaterialen te verspillen, is deze lassimulator de perfecte oplossing
lasersnijtafelVia een gerichte laserstraal kunnen diverse metalen met een nauwkeurigheid van +/- 0,1mm versneden worden. Door deze grote nauwkeurigheid is er geen nabewerking nodig. Het proces verloopt volledig geautomatiseerd op basis van een CNC programma. Met deze lasersnijtafel raken de gebruikers vertrouwd met de mogelijkheden van digitaal ontwerpen en direct produceren.
leereiland HVAC Met het leereiland HVAC leren de cursisten de basisbegrippen van een energiemanagement systeem.
Er kunnen zowel oefeningen gemaakt worden met de heating (verwarming), ventilation (ventilatie) en air conditioning (airconditioning of koeling), componenten.
3 robotsMet deze robots kunnen de cursisten alle noodzakelijk competenties aanleren voor het programmeren en manipuleren binnen een industriële omgeving. Via deze industriële robots kunnen de meest uiteenlopende laadvermogens en verschillende reikwijdtes, ingeoefend worden. Het beschermende hek zorgt voor een veilige mens-machine-samenwerking.
3-D scannerDe cursisten gebruiken de scanners om 3D-geprinte objecten op te meten en na te gaan of deze binnen de gestelde toleranties geproduceerd werden. De 3D-scanning-meettechniek kan ook toegepast worden voor reverse engineering en voor het maken van bestanden voor 3D printen.
Metaalprinter 3D Via de aangekochte apparatuur maakt de cursist kennis met deze nieuwe industriële productietechnologie, additive manufacturing of 3D-printing. De cursist leert de mogelijkheden kennen om zeer complexe vormen of geometrieën te produceren.
kunststofprinter 3DVia de aangekochte apparatuur maakt de student kennis met deze nieuwe industriële productietechnologie, additive manufacturing of 3D-printing. De cursist leert de mogelijkheden kennen om zeer complexe vormen of geometrieën te produceren.

Projectpartners

POM West-VlaanderenVDAB

Met steun van

European UnionProvincie West-VlaanderenEFRO Vlaanderen
Ontdek de kenniswijzer
Via Kenniswijzer kan je een concrete vraag voorleggen aan een panel van experts uit West-Vlaamse hogescholen, universiteiten en onderzoeksorganisaties. Doe een beroep op hun deskundigheid en vergroot het innovatievermogen en de slagkracht van je bedrijf.

Ik heb een vraag