• Home
  • Nieuws
  • Industriële missie naar Frankrijk toont excellentie Vlaanderen en verkent nieuwe partnerschappen

Indus­triële missie naar Frankrijk toont excel­len­tie Vlaan­deren en verkent nieuwe partnerschappen

  • Nieuwe Materialen
30/04/2024

Vlaanderen en Frankrijk bundelen hun krachten om de toekomst van de industrie vorm te geven. Een delegatie van 50 Vlaamse vertegenwoordigers uit de industrie bezocht Frankijk in het kader van een driedaagse missie. Onder hen bevonden zich vertegenwoordigers van innovatieve clusters, bedrijven en startups. Ook expert Stefaan Verhamme, Cluster Manager Kenniseconomie Cluster Nieuwe Materialen POM West-Vlaanderen, vergezelde minister Jan Jambon langs innovatiehubs in Lyon, Grenoble, Parijs en Rijsel.

Samenwerken voor innovatie en duurzaamheid

De missie, die plaatsvond van 23 tot 25 april, had tot doel om de excellentie van beide regio's op het vlak van innovatie en duurzaamheid te delen, best practices uit te wisselen en opportuniteiten te verkennen voor nieuwe, sterke partnerschappen. Eén van de hoogtepunten was een inspirerend bezoek aan de circulaire start-up Recyc'ELit en aan het innovatiecentrum Axel'One in Lyon. Ook werden de banden met TECHTERA en AXELERA, innovatieclusters gericht op kunststof en chemie, nauwer aangehaald.

Succesvolle uitkomst

De zending resulteerde in een aantal concrete verwezenlijkingen waaronder:

  • Ondertekening van een "Letter of Intent" tussen Axelera en Catalisti voor verdere samenwerking op het gebied van innovatie en kennisuitwisseling.
  • Plannen voor samenwerking tussen Techtera en Fedustria om de banden tussen beide ecosystemen te versterken.
  • Gerichte prospectie voor investeringen in de ontwikkeling van de textielrecyclagehub in Vlaanderen.
  • Identificatie van potentiële nieuwe investeringen tijdens de High Level Lunch met Franse CEO's en de Minister-President.
  • Ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen de regio's Vlaanderen en Hauts-de-France met focus op "Healthtech Valley".
  • Bevestiging van de focus op nieuwe kansrijke industriële sectoren zoals defensie en luchtvaart.

De missie toonde ook aan dat onder andere West-Vlaanderen een gewaardeerde en volwassen industriële partnerregio is. Onze fabrieken behoren tot de meest productieve van Europa en zijn gerenommeerd om hun hooggekwalificeerd personeel en kwalitatieve producten.

De delegatie ontving een warm welkom van Franse bedrijven en overheidsinstanties, en er was duidelijk interesse in meer grensoverschrijdende samenwerking en de uitwisseling van kennis en technologie.

De industriële missie was een groot succes, met dank aan partners Fedustria, essenscia, Agoria, Fevia, Flanders Investment & Trade en Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken. Ze vormt een belangrijke stap voorwaarts in de samenwerking tussen Vlaanderen en Frankrijk. De getoonde excellentie, de uitgewisselde best practices en de verkende opportuniteiten zullen de basis vormen voor nieuwe, sterke partnerschappen die de toekomst van de industrie in beide regio's zullen vormgeven.

Ik heb een vraag