Train­ing Lab Lassen & Metaalbewerking

Op de GO! Campus in Nieuwpoort kunnen volwassen en jongeren terecht voor opleidingen rond lassen en metaalbewerking.

Het machinepark

Technische uitrustingen, apparatuur en demo-opstellingen voor opleidingen en trainingen staan ter beschikking van studenten en cursisten. De didactische opstellingen spelen volop in op de nood aan techniekers en vakmannen zoals experten in BMBE lassen, TIG-lassen, MAG-lassen, mechaniek, montage, onderhoudstechnieken...

Met het behalen van de diploma's en onderwijscertificaten die worden aangeboden door CVO-Cervo-GO!, mogen cursisten zich in de markt zetten als gecertificeerd lasser. Ze kunnen ook hun lasvaardigheden laten testen volgens de Europese norm EN ISO 9606-1.

Het Training Lab Lassen & Metaalbewerking betreft open opleidingsinfrastructuur. Bedrijven en andere opleidingsverstrekkers uit West-Vlaanderen kunnen er ook gebruik van maken. Het opleidingsmateriaal is erop gericht om bedrijveneen maatopleiding aan te bieden. Zo kunnen werknemers hun talenten ten volle ontwikkelen en krijgen bedrijven de kans om hun volle groeipotentieel te bereiken.

De machines staan ook ter beschikking van andere opleidingsverstrekkers.

VDAB en CVO Cervo-GO! organiseren demosessies en events om het gebruik van het materiaal aan te moedigen.

De opleidingsapparatuur

Guillotineschaar

Voor het snijden van platen met een maximale lengte van 3meter en een dikte van 6mm. Ideaal voor het snijden van staal, inox, aluminium en eventueel polycarbonaat.

ESAB-lastoestellen

Met deze lastoestellen kunnen er drie lasprocessen uitgevoerd worden tegelijkertijd. Er kan met de elektrode gelast worden, Mig en/of Mag-lassen kan met dit toestel. Ook is het mogelijk om het Tig –lasproces uit te voeren. Materialen als staal, inox en aluminium kunnen met deze toestellen gelast worden.

Knip-, pons- en uithoekschaar

Voor het snijden van profielmaterialen: vol, rond en vierkant tot een diameter van 35mm, plat met maximale dikte van 15mm over een lengte van 300mm, en hoekprofiel. Er kan met dit toestel geponst worden. Het is ook mogelijk om platen uit te hoeken voor het vervaardigen van bakken en ander plooimateriaal.

Lastafel met opspanmogelijkheden

Een lastafel met een standaard opspan systemen is nodig om cursisten de mogelijkheden van opspannen aan te leren. Dit bij het punten van onderdelen, maar ook voor het lassen ervan. Met deze tafel is het mogelijk om werkstukken wat voorspanning te geven bij het opspannen.

Afzuigingssysteem

Om ESAB-lastoestellen veilig te kunnen gebruiken, is er nood aan een nieuwe afzuiginstallatie. Deze installatie beschermt de cursist tegen de lasdampen die ontstaan tijdens het lassen. De installatie gaat samen met 8 zwenkarmen, 1 per lascabine die 2 meter kunnen uitrekken om maximale afzuiging te verzekeren.

Bandzaagmachine

Voor het verzagen van staal, inox en aluminium wordt gebruik gemaakt van een bandzaagmachine die alle profielmateriaal kan verzagen volgens opgave. Het is mogelijk om de klemming te verplaatsen zodat er ook verstekken kunnen gezaagd worden bij het vervaardigen van kaders. De machine heeft ook een gemakkelijk rolsysteem zodat er op een makkelijke manier zware stukken kunnen verzaagd worden. Degelijke machines zijn onmisbaar in een atelier.

Half motorische vingerkantbank

Voor het plooien van platen tot een dikte van 2,5 mm over een lengte van 2 meter. Dit om de cursisten met het proces van het plooien kennis te laten maken.

Kolomboormachine

Voor het boren van gaten in staal, inox en aluminium. Deze machine is traploos verstelbaar wat de duurzaamheid van het toestel beter maakt.

Laslamellen afscherming voor lascabines

Iedere lascabine binnen de afdeling wordt voorzien van de nodige afscherming. Zodoende zijn de cursisten beschermd tegen de UV-straling die ontstaat tijdens het lassen. De laslamellen zijn van hoogwaardige kwaliteit en zijn van het merk CEPRO. Gespecialiseerd in dit soort afschermingen. Alle cabines kunnen worden opengeschoven.

CNC-gestuurde plooibank

De plooibank werd aangeschaft om de stukken die gesneden worden, werkelijk te plooien. Deze 135 ton machine is volledig CNC-gestuurd.

Lassimulatoren

Cursisten werken aan een lastafel met een VR-bril met ingebouwde luidsprekers. In deze gesimuleerde lasomgeving wordt de realiteit van het lassen nagebootst. De docent krijgt feedback tijdens de laswerkzaamheden vanuit de instructeurspositie. Die bestaat uit een draagbare computer.

Voor de complete leerervaring kunnen alle resultaten op ieder moment worden opnieuw geraadpleegd worden en geanalyseerd worden via de instructeurs module.


Projectpartners

VDABPOM West-Vlaanderen

Met steun van

European UnionProvincie West-VlaanderenHermesfonds

Ik heb een vraag