Meer informatie
In Food Innovation Park stimuleren we innovatie op het snijpunt van voeding en gezondheid. Het is dé uitvalsbasis voor cocreatie. Je kan er o.a. maaltijd(component)en ontwikkelen en de relatie tussen voedingspatronen, beweging en gezondheid screenen.
Impact maken met jouw voeding?
De aanwezige testapparatuur en expertise staan ter beschikking van bedrijven, kennisinstellingen en zorg- en gezondheidsactoren. Bekijk de mogelijkheden of contacteer ons.
Open innovatie-infrastructuur
Food Innovation Park huisvest:
- Food Research & Development Hall (FR&D Hall): een hypermoderne grootkeuken met industriële microgolf,
- diverse labo's,
- een experimentele fitness,
- smaakhokjes,
- vergaderzalen,
- de kantoren van VIVES en Fabriek voor de Toekomst Voeding,
- en de fysieke uitvalsbasis van NuHCaS.
Je kan beroep doen op de apparatuur en dienstverlening voor:
Piloottesten in een grootkeuken
De aanwezige hypermoderne grootkeuken met industriële microgolf focust op het bereiden, koelen, bewaren en opwarmen van maaltijden. De beschikbaarheid van deze apparatuur is heel relevant voor ziekenhuizen, woon- en zorgcentra of leveranciers van warme thuismaaltijden. Ook toepassingen voor nevenstromen zijn mogelijk.
Concreet voorbeeld: het FoodCare-project met Flanders'Food en VIVES onderzoekt de impact die regenereren heeft op voorgegaarde kipfilet.
Fisio-chemische, microbiologische en senorische analyses
VIVES geeft je via Foodlab eerstelijnsadvies en stelt laboruimte ter beschikking. Als kmo test en verbeter je er recepturen, voedingswaardes of de houdbaarheidsdatum. Deze toestellen kan je gebruiken:
- Voor analyse- en metingen: ATP-meter, colorimeter, digitale refractometer, incubator, luchtbemonsteringstoestel, pH-meter, steekthermometer, textuuranalysetoestel, viscositeitsmeter, vochtanalysetoestel ...
- Voor bewaringstechnieken: autoclaaf, droogtoestel, snelkoeler, vacumeermachine ...
- Voor bereidingstechnieken: cutter, spiraalkneder, vleesmolen, vulbus ...
- Voor zintuiglijke eigenschappen (smaak, geur, mondgevoel, uitzicht, kraakfactor …): 8 sensorische cabines, textuuranalysetoestel ...
Lichaamsanalyses
In de fitnessruimte met krachttoestellen wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar spierkracht en lichaamssamenstelling, o.a. met een DEXA bodyscan.
We gebruiken deze toestellen in het onderzoek naar o.a. sarcopenie. Ze spelen een rol in zowel de screening als het opzetten van interventies.
Vergaderingen
De vergaderzalen kan je huren via vergadereninwestvlaanderen.be
Expertise en begeleiding
Steun op deze partners voor jouw innovatie:
- Fabriek voor de Toekomst Voeding
Maak gebruik van ons netwerk, advies, testfaciliteiten en opleidingen voor jouw duurzame transformatie. Zo sta jij sterker om jouw voedingsproducten verder te ontwikkelen. - VIVES
Deze hogeschool en onderzoekspartner versterkt met haar kennis onderwijs, onderzoek, bedrijfswereld, zorgsector en overheid. - NuHCaS
Dit open onderzoeks- en innovatiecentrum brengt de disciplines Nutrition, Health en Care samen en bundelt multidisciplinair, evidence based onderzoek naar de impact van evenwichtige voeding op de gezondheid.
De komende jaren zullen we dit wetenschapspark rond voeding en gezondheid verder uitbouwen.
Adres
Oostnieuwkerksesteenweg 113
8800 Roeselare
Projectpartners
Met steun van
In het hart van de voedingssector, Roeselare, ontwikkelden we het eerste onderzoeksgebouw met steun van het Europees Interreg Vlaanderen-Nederlandproject PROOF.