Zeewieren zijn “here to stay”

Europese zeewieren zijn unieke zeeproducten die een toenemende rol zullen spelen in de lokale voedselvoorziening en verduurzaming van de voedselketen. Toepassingen met zeewieren als additief in voedingsproducten en voeders zijn veelbelovend en economisch gezien het meest interessant.

Zeewieren kunnen rechtstreeks (vers of gedroogd) gebruikt worden als ingrediënt of additief (<10%). Er zijn heel wat mogelijkheden om zeewier te verwerken in een breed assortiment voedings- en voederproducten. Dit kan gebeuren om nutritionele (bv. jodium), marketing (bv. hip of vegan), of functionele redenen (darmfunctie). Interessante cases zijn zoutvervanging in brood en biostimulerende middelen ter bescherming van de maag en reductie van antibiotica.

Er is een mooie toekomst weggelegd voor zeewieren als smaakversterker en biostimulator in voeding en voeders

Voor Vlaanderen is het inmengen van zeewieren als additief in voeding en voeders het meest aangewezen omwille van hun specifieke eigenschappen: kleur, smaak, bioactieve stoffen, duurzaamheid... Naast de groeiende vraag naar zeewieren vanuit de horeca en bij speciaalzaken neemt ook de interesse bij voedings- en veevoedingsbedrijven toe. Zo was zeewierdressing één van de winnaars van het World Seafood Expo in 2017.

Uit een bevraging van Vlaamse bedrijven met actieve interesse in zeewieren, blijkt de grootste drijfveer voor innovatie op basis van zeewier te liggen in het uitbreiden van het productaanbod en het optimaliseren van functionaliteiten.

De mogelijkheden als alternatieve eiwitbron

In een aantal landen wordt onderzocht hoe zeewieren als alternatieve eiwitbron gebruikt kunnen worden. Men kan zeewieren toevoegen om de gangbare, niet-duurzame elementen (zoals soja) deels of volledig te vervangen.

Om zeewier competitief te kunnen inzetten als eiwitbron in voeders is een constante aanvoer van grote volumes zeewieren tegen een lage kostprijs noodzakelijk. Op dit moment zijn zeewieren nog te duur om eiwitvervanging economisch haalbaar te maken.

Zeewier van eigen bodem = een duurzame voedselketen

De kweek en het gebruik van (lokaal) zeewier past binnen een aantal maatschappelijke en economische ontwikkelingen zoals de Blauwe Groei, Circulaire Economie, en overschakeling naar duurzame grondstoffen. De consument hecht toenemend belang aan gezonde voeding, lokale productie, traceerbaarheid, milieubewustzijn ...

De voedings- en voederindustrie is bovendien continu op zoek naar innovatieve ingrediënten zoals verdikkingsmiddelen, emulgatoren, vegetarische eiwitbron en specifieke eigenschappen zoals nutriëntenrijk (o.a. goede aminozuurprofielen), spoorelementen (o.a. jodium), traceerbaarheid, bio-activiteit (minder antibioticagebruik, minder methaan uitstoot, toxine-bindend, prebiotica, unieke smaak (zilt/umami), zoutvervanger, trendy, lokaal, biologisch.

De zeewierkweek in de Noordzee kan antwoorden bieden

De Noordzee (ook het Belgische deel) is uitermate geschikt voor de teelt van diverse soorten met een economisch potentieel waaronder Atlantische wakame, suikerwier, blaaswier, zee-eik, zee-sla, dulse, nori, en Iers mos. Deze soorten komen voor in Belgische wateren.

Voor bedrijven liggen hier heel wat opportuniteiten om het economisch potentieel van deze soorten te verkennen. Om het onderzoek en ontwikkeling te stimuleren richting haalbare business cases, werd door het SeaConomy-consortium concrete aanbevelingen geformuleerd. De volledige visietekst is beschikbaar op de website van de Fabrieken voor de Toekomst [link].

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten?

Neem contact op met