Meer informatie

Het innovatielab The Ultimate Machine ontwerpt, controleert en valideert jouw machines onder invloed van trillingen, fouten, temperatuurschommelingen en elektromagnetische storingen.

Het innovatielab ‘The Ultimate Machine’ vormt onder meer machines, voertuigen en robots om tot autonome of semiautonome “cyber-physical systems”, geïntegreerd binnen de Industrie 4.0-omgeving en binnen jouw bedrijfsnetwerk. Wij ontwerpen en sturen de machine optimaal aan, testen deze op omgevingsfactoren, voeren structurele analyses uit via simulaties met virtuele sensoren of prototypen volgens jouw idee. We kijken bij deze tests naar de wisselwerking tussen de machine en de omgeving waarin zij werkt. Daarbij zijn performantie, betrouwbaarheid en functionele veiligheid van allesomvattend belang. Deze “dependability” wordt zowel via hardware als via software technieken ondersteund. De moderne machine is in staat om zelf te detecteren of ze nog correct functioneert en, indien nodig, over te gaan naar een gereduceerde functionaliteit, een volledige stilstand of een herstart.

Hoe pakt het innovatielab ‘The Ultimate Machine’ jouw vraagstuk aan?

“Retrofitten van bestaande, legacy machines naar slimme en geïnterconnecteerde Industrie 4.0 machines is een belangrijke uitdaging voor de M&M industrie aangezien het zomaar vervangen van bestaande machines door nieuwe machines kostgewijs vaak nog niet aan de orde is"

Binnen het CORNET-project RESSIAR werken KU Leuven Campus Brugge, Sirris en het Fraunhofer instituut oplossingen uit voor bovenstaand generiek probleem. De internationale samenwerking zorgt voor expertise en industriële contacten op vlak van integratie van elektronica op bestaande machines, cloud en data-verwerking, sensornetwerken, betrouwbaarheid en veiligheid. In samenwerking met een ruime industriële gebruikerscommissie zullen een aantal demonstratoren worden ontwikkeld waarop IoT-technologieën zijn toegepast. Op basis daarvan een verzameling van richtlijnen worden afgeleid om bedrijven te begeleiden in het aanwenden van IoT technologieën voor hun noden. In parallel wordt rond dit thema een proeftuin ontwikkeld in samenwerking met Flanders Make.

Ontdek de kenniswijzer
Via Kenniswijzer kan je een concrete vraag voorleggen aan een panel van experts uit West-Vlaamse hogescholen, universiteiten en onderzoeksorganisaties. Doe een beroep op hun deskundigheid en vergroot het innovatievermogen en de slagkracht van je bedrijf.

Ik heb een vraag