Bouwen aan de toekomst, de toekomst van bouwen

Meer informatie

  • Duurzaam Bouwen
25/11/2022

Heel veel interesse voor themadag circulair beton

100 deelnemers tekenden present op 21 november 2022, voor een roadshow op 3 locaties in Veurne. Tijdens het bezoek aan De Brabandere Eco Materials, het Suikerpark (een bouwproject van Furnibo) en Enjoy Concrete, werd in detail ingegaan op verschillende aspecten van circulair beton:

  • de productie van gerecycleerde betongranulaten en circulair beton
  • stortbeton met gerecycleerde granulaten als voorbeeld van circulair beton in de praktijk
  • demonstratie van circulair prefabbeton en de toepassing van alternatieve bindmiddelen

Bezoek aan De Brabandere Eco Materials

Bij De Brabandere experimenteren ze met 100% herbruikbare betongranulaten. Momenteel trekken ze een betonnen wand op met stortklaar beton die gemaakt is van superfijn herbruikbaar gemalen betonzand. Dit zand komt van overschotten van de vernieuwing van de luchthaven van Oostende.

Bezoek aan het Suikerpark, met toelichting door Furnibo

Op het Suikerpark kregen de deelnemers er tekst en uitleg over de manier waarop Furnibo heeft gewerkt met circulair beton bij de bouw van dit nieuw wooncomplex.

Bezoek aan Enjoy Concrete

Enjoy Concrete is gespecialiseerd in de productie van prefab bouwelementen in beton. Op de themadag lichtten ze er, tijdens het gieten van een bordes in beton, toe welke mogelijkheden ze zien in circulair beton voor hun prefab bouwconstructies.

Het nieuwe Circular Concrete Center

Op het einde van de themadag ontvouwde POM West-Vlaanderen er de bouwplannen voor een nieuw kennis- en democentrum rond circulair beton in Veurne, samen met KU Leuven, Buildwise en Groen Beton Vert vzw. Dit kennis- en democentrum moet een omschakeling naar circulaire economie versnellen. Het centrum wil een ‘vergroening’ van de productie en het gebruik van beton stimuleren.

  • Bouwprofessionals uit heel het land kunnen in het Circular Concrete Center terecht voor alle informatie over beton met een lage milieu-impact. Zo krijgen aannemers en andere bouwprofessionals in de demonstratieruimte concreet voeling met verschillende mogelijkheden en technologieën rond circulair beton.
  • Het centrum fungeert ook als een toegankelijk adviesloket waar betonproducenten, materiaalontwikkelaars, bouwheren, aannemers, architecten- en studiebureaus en andere bouwprofessionals terecht kunnen met vragen over bouwtoepassingen met circulair beton of de ontwikkeling van circulair beton.


Reportage van Focus-WTV over de themadag circulair beton op 21 november 2022

Projectpartners

KU Leuven RecyconBuildwiseGroen Beton VertPOM West-Vlaanderen

Met steun van

Agentschap Innoveren + EFRO VlaanderenProvincie West-Vlaanderen

Ik heb een vraag