Meer informatie
Onze experts
- Voeding
- Korte keten
- 100% West-Vlaams
- 100% West-Vlaams ledenplatform
Aan het label 100% West-Vlaams herken je de heerlijke producten van ambachtelijke vaklui uit onze provincie. Dit jaar verwelkomden we 7 ondernemers in het dynamisch netwerk van streekproducenten. Maar liefst 41 delicatessen kregen een erkenning en mogen voortaan het label dragen. Zet je jouw tanden in een zeedijktegel, Oud Dammenaar of Pelgrimkoeke? En les je de dorst met een van de streekbiertjes of toch liever met de frisse Hop Goestesiroop?
Dit zijn de 100% West-Vlaams-streekproducten van 2023:
Aperitief
Wijndomein Beerbosch (nieuw)
Wijndomein Beerbosch ligt in de groene long van Zuid-West-Vlaanderen, tussen de Schelde en de Leie. Daar in Sint-Denijs waar vroeger de parochie Beerbosch was, plantten Veerle en Arne enkel traditionele wijnstokken zoals pinot noir, gamay, maar ook gewurztraminer. Ze zoeken met lage rendementen naar een eenheid met de natuur.
- Beerbosch wijnen: Pinot Noir, Chardonnay, Chardonnay Barrique, Pinot Blanc, L'Ours Blanc, Gewurztraminer, Gamay Rosé
Wijndomein Mérula
- Eau de Vie de Bruges
Dit heerlijk ‘levenswater’ ontspruit uit pulpresten van de johanniter en monarch druif. - Ratafia de Bruges
Wat krijg je als je puur druivensap combineert met Eau de Vie de Bruges? Een heerlijke Ratafia de Bruges. Perfect als aperitief of als dessertwijn.
Wijngoed Choupette (nieuw)
Op hun wijngaard in Westrozebeke maken Mieke en Quincy wijn met respect voor de natuur. Op basis van die filosofie ‘met de natuur, niet tegen de natuur’ selecteerden ze druivenrassen die geschikt zijn voor de zandleemse grond. De Auxerrois en Pinot Blanc plantjes schenken hen de beste druiven voor de Choupette-wijnen.
- Choupette wijnen: Auxerrois, En Secret, Chouchou
Wijngoed Thurholt (nieuw)
In het Brugse Ommeland liggen de drie kleinschalige wijngaarden van Wijngoed Thurholt. De eerste wijnstokken werden ruim 20 jaar terug al aangeplant. Bart noemt zich terecht een van de pioniers in de regio! De zandige terroir resulteert in elegante en uitgesproken aromatische wijnen.
- Thurholt gin
Double dry distilled grape gin. Een unieke gin, op basis van Thurholt-druiven, kweepeer en local botanicals. - Thurholt wijnen: Rosé Parel, Gouden Parel, Witte Parel, Rosé
Aperitief 0%
Goeste
- Hop Goestesiroop
De smaak van Poperinge in een heerlijk frisse limonade? Hop Goestesiroop is een duurzamer en vernieuwend alternatief voor commerciële frisdranken, en een volwaardig alcoholvrij hoppig alternatief voor bier. Hoe frisser het drankje, hoe beter je de hop van Belhop smaakt.
Pomanza
- Summer Love
Kies voor een unieke belevenis van zomerfruit met Summer Love: een lekkere mix van appel, peer, aalbes, stekelbes en aardbei.
Waltson
Na de naturel, paprika en sea salt & black pepper zijn er nu 2 nieuwe smaken:
Bier
Bieratelier Maîtresse (bierfirma - nieuw)
De Damse Brouwers traden in de voetsporen van de paters Augustijnen die in 1646 bier brouwden in Damme. Het Damme Bier is herkenbaar aan het etiket met een duivelse hond gevangen in de vesten van Damme. Sinds 2022 is Damme Bier in handen van Bieratelier Maîtresse. Die brouwt de 100% West-Vlaams-streekproducten Damme Blond, Damme d'Or, en Damme Noir bij Bryggja Brewery (Moerkerke).
Brouwerij Gulden Spoor
- Jean-Pierre
Een karaktervolle traditional blond ter ere van oprichter en grootvader Jean-Pierre Koopman, een echte ‘allemansvriend’.
Brouwerij Ruimtegist (nieuw)
Op het Buda-eiland vind je de stadsbrouwerij van Kortrijk: Brouwerij Ruimtegist. Boezemvrienden Arn en Egbert bieden in deze participatieve microbrouwerij een creatieve en laagdrempelige ontmoetingsplek voor liefhebbers van craftbieren. Ontdek de ambacht van de heren tijdens een rondleiding of bij een glas in hun gezellig café.
De Houtlandse Brouwers
Op een boogscheut van de Markt in Torhout en middenin het Houtland transformeerde Bart Degrande zijn fotostudio tot een prachtige microbrouwerij. Hun meest recente brouwsels zijn 2 seizoensbieren:
Hoeve Mahieu
Op de boerderij van de familie Mahieu teelt Wim aardbeien, kersen, witloof en aardappelen op een duurzame manier.
- LEKKERS
De lekkere kersen van Hoeve Mahieu verwerken de buren van Belgian Contract Brewery (Menen) tot een fris kersenbier, heerlijk schuimend (5% Alc.). De zoete tinten van de kersen, het bittere uit de gerst … een heerlijke dorstlesser!
Jus de Mer
Op een hopscheut van het Middelkerkse strand vind je Brouwerij Jus de Mer. Stijn brouwt er met passie en trots de bieren van Jus De Mer. Samen met Sam houdt Stijn er de geschiedenis van het gebouw 'Brasserie Lion d'Or' in leven. Hier proef je geen 'zeesop', wel 'Jus de Mer'.
- Jus de Mer GIN
Proef de zee met Gin Jus de Mer. Een Premium Gin op basis van gedestilleerde Jus de Mer Blond, verrijkt met het beste uit de zee waaronder lamsoor, schorrenkruid en zeekraal. - Jus de Mer dubbel 8
The Brew Society
In de brouwzaal van The Brew Society zien de verleidelijke Martha en de ondeugende Zeven Zonden op artisanale wijze het leven. Onder toezicht van meester-brouwer Björn wordt er in deze brouwersgemeenschap voor bierbezielers volop geëxperimenteerd met smaken en schuimkragen, van pils tot zuur bier.
- Martha Brown Eyes
Deze sterke, donkere quadrupel, geïnspireerd op de beste bieren van de Belgische trappistenbrouwers, heeft een intense afdronk en romige schuimkraag.
Garnaalkroket
Elk streekproduct dat het label 100% West-Vlaams krijgt toegekend, wordt aan enkele voorwaarden afgetoetst. Naast deze basisvoorwaarden zijn er voor garnaalkroket extra voorwaarden. Zo moeten er voor de kroket o.a. lokaal gepelde, onbehandelde noordzeegarnalen, gevist en gekookt door Belgische vissers, worden gebruikt.
Botteltje
- Oostendse garnaalkroket
James koopt zijn garnalen rechtstreeks bij de vistrap in Oostende. Hij kiest er voor verse onbehandelde garnalen van Rederij Desmit. Deze garnaalkroket van Botteltje is ook erkend als Vlaams streekproduct.be (VLAM) - Oostendse garnaalkroket met Ostensche Strever
Naast de klassieke Oostendse garnaalkroket maakt James ook een bier-garnaalkroket. Het Ostensche Strever-bier, gebrouwen bij Brouwerij Maenhout in Pittem, accentueert de heerlijke garnalen opgevist door Rederij Desmit.
KrokEat
- Garnaalkroket Ostendaise
De garnaalkroket ostendaise wordt handgemaakt met verse onbehandelde garnalen van Rederij Desmit. KrokEat maakt de kroket altijd vers. Door deze pure werkwijze is de garnaalkroket ostendaise enkel diepvries verkrijgbaar.
Zoet
't Oventje (nieuw)
Bij bakkerij 't Oventje ben je aan het juiste adres voor je ontbijt, lunch of koffie. Zet thuis je tanden in al dat ambachtelijk lekkers, of geniet in het gezellig eethoekje van de bakkerij, aan jou de keuze. Leuk weetje: alle keramieken bordjes, tassen van 't Oventje zijn gedraaid door dochter Eline.Bakker Sophie leerde de knepen van het vak bij de vorige eigenaar Notredame. Hij gaf haar ook de traditionele recepten door. Met eenzelfde vakmanschap maakt ze vandaag échte boterkoeken, krijgt ze de Veurnse Vlaai zo luchtig en bewijst ze dat de vriendschapsuiltjes zoveel meer zijn dan een simpel zandkoekje.
Fruitoase
- Gelei: peren, appel, peer-gember
De lekkere appels en peren van Fruit Myngheer (Ieper) verwerkt Franciska tot geleien om duimen en vingers bij af te likken.
Vondels | De Pelgrim
- Pelgrimkoeke
Een lekkere koek voor bij de koffie, maar ook ideaal als tussendoortje op je wandeltocht. De Pelgrimkoeke, gemaakt met hazelnoten uit de eigen Pelgrimtuin, valt sowieso in de smaak!
Zoete Zee (nieuw)
De Zoete Zee, het klinkt als een tegenstrijdigheid, maar dat is het allesbehalve. Leen en Dirk zoeken en vinden langs de waterlijn inspiratie voor hun chocoladecreaties. Van krabbenpootjes en schelpen over golfbrekers en strandbloemen tot nostalgische dijktegels. Het resultaat zijn kunstwerkjes, bijna te mooi om op te eten. Zo zoet kan de zee zijn!
- Chocopraline Duindoorn
Een praline om een stukken te kloppen … Pardon? Ja, deze praline is gemaakt om op je boterham stuk te slaan en daarna uit te smeren. Chocopasta in de lekkerste verpakking: een praline van 20 gr. Bekroond op de Belgium Chocolate Awards 2022. - Neusje van de Zee
Een prachtige schelppraline met verfijnde smaken. Bijt je eerst het topje van de schaalhoren af en smul je daarna van de rest? Of bijt je de praline meteen in twee? Aan jou de keuze! Zet je tanden in een van de 100% West-Vlaams erkende smaken: duindoornkaramel, zeewier, gin jus de mer. - Zeedijkpraline
De typische okergele zeedijktegels, wie kent ze niet? Zoete Zee vormde ze om tot chocolademoule en maakt er prachtige, nostalgische pralines van. - Zeedijktegel tablet
De typische okergele zeedijktegels, wie kent ze niet? Zoete Zee maakte er een afdruk van en presenteert prachtige, nostalgische chocoladetabletten. Op deze bijt je jouw tanden niet stuk.
Verdwenen Zwinhavens
Het Zwinlandschap zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Bepalend was de Zwingeul met bloeiende wereldhavens erlangs. Via de florerende havens werden ook nieuwe ingrediënten en smaken, zoals paradijskorrel en citroen, aan de voorraadkast in de keukens rond de havens toegevoegd.
Ondernemers uit de zwinregioontwikkelden samen met Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh producten die net die smaken terug op je bord brengen. Omwille van de sterke band met onze streek(geschiedenis) en het innovatieve karakter van de producten maakt 100% West-Vlaams voor de Verdwenen Zwinhavens een uitzondering op de erkenningsvoorwaarde ‘grondstoffen/smaakmaker uit eigen streek’.
Bakkerij Philippe
“Foodarcheoloog Jeroen heeft ons echt doen watertanden en scherpte via de Verdwenen Zwinhavens onze creativiteit aan. Zo zetten we mee de Zwinstreek op de kaart.” – Kristof & Caroline
Werken met producten die eigen zijn aan de streek, dat is waar Kristof van Bakkerij Philippe voor staat. De gepassioneerde bakker vond z’n inspiratie in de voorraden van de Verdwenen Zwinhaven bij biergist en masteluin en creëerde:
- Masteluin (+ variatie: Masteluin en rosine)
Het kwakkelende weer en de arme zandgronden deden landbouwers in de middeleeuwen experimenteren met masteluin: rogge en tarwe werden samen gezaaid op het land. Kristof bakt er een kruimig brood mee. Ook de variatie met middeleeuwse zomerzon gerijpte zoete rosinen valt in de smaak.
- Middeleeuws grof
Net als het masteluinbrood bevat het middeleeuws biergist. Hierdoor blijft het verrassend lang vers, als je ervan af kan blijven tenminste. Het middeleeuws grof is iets lichter van kleur dan de masteluin, maar minstens even lekker.
Chocolatier M
“Ik dacht bij de middeleeuwen aan echt eenvoudige, alledaagse producten, maar was enorm verrast door de diversiteit aan kruiden en exotische handelswaren. - David
- Gruutpraline
Het inventief meesterschap proef je in delicate smaaksensatie die topchocolatier David voor de Verdwenen Zwinhavens maakt. Geworteld in een familie van brouwers, verwerkt hij de unieke smaak van brouwgruit in een praline die de smaak van middeleeuws bier oproept.
Damse Brouwers
“We werden geprikkeld door de foodarcheoloog om ongekende kruiden als galanga en paradijskorrel te ontdekken en te experimenteren om tot deze nieuwe gin te komen.” – Kurt & Dieter
- Lost Harbour Zwin Gin
Een middeleeuwse aqua vite geïnfuseerd met de smaken en geuren van kruiden en specerijen die opstegen uit de schepen die aangemeerd lagen in de verdwenen haven van Damme. Een geneeskrachtige opkikker uit het oude Sint-Janshospitaal van Damme wordt een kruidige traktatie met een memorabele afdronk.
De Beukenhoeve
“Dat onze middeleeuwse havensteden zo’n impact hadden op de rest van Vlaanderen, wist ik niet. Dat we blijkbaar al met veel middeleeuws producten zoals honing en karnemelk werkten, nodigde ons uit om uit onze comfortzone te stappen en iets nieuws te creëren.” - Cindy
- Zilt honingijs
Honing was in de middeleeuwen de lokale zoetstof van het moment, zo blijkt ook uit de toltarieven. Op de Beukenhoeve slingert de vader van boerin Cindy het zeemzoet lekkers uit de honingraten van de boerderij. Combineer dat met het ijs van de zuivelhoeve én zeezout en je krijgt een lekkernij om voor te smelten.
Hoeve Hazegras
“De vermelding ‘Hazegras’ duikt voor het eerst op rond 1280. Zo zijn we dus verankerd in de middeleeuwen.” – Lieve
- Citroensorbet met paradijskorrel
De Verdwenen Zwinhavens werden overspoeld met citroenen en ander mediterraan fruit. Lieve werkte haar fris zuurzoete citroensorbet af met paradijskorrels uit de pepermolen. Een pittig mythisch specerij dat ook de middeleeuwers met verstomming sloeg.
Hoeveslagerij Bonne
“Wij wonen op de boerderij waar zeker al 15 generaties van vader op zoon woonden en werkten. Onze hoeve ligt pal op de grens tot waar het water in de middeleeuwen kwam.” – Marc & Arno
Het creatief vakmanschap van hoeveslager Marc en Arno kan je proeven in twee ongeëvenaarde worsten, waarvan de smaak voor eeuwen verborgen bleef.
- Oud Dammenaar
Een droge worst met pittige paradijskorrel.
- Bbq-grillworst
Een middeleeuwse grillworst voor op de barbecue.