De 100% West-Vlaams streekpro­ducten van 2023

Meer informatie

  • Voeding
  • Korte keten
  • 100% West-Vlaams
  • 100% West-Vlaams ledenplatform
11/12/2023

Aan het label 100% West-Vlaams herken je de heerlijke producten van ambachtelijke vaklui uit onze provincie. Dit jaar verwelkomden we 7 ondernemers in het dynamisch netwerk van streekproducenten. Maar liefst 41 delicatessen kregen een erkenning en mogen voortaan het label dragen. Zet je jouw tanden in een zeedijktegel, Oud Dammenaar of Pelgrimkoeke? En les je de dorst met een van de streekbiertjes of toch liever met de frisse Hop Goestesiroop?

Dit zijn de 100% West-Vlaams-streekproducten van 2023:

Aperitief

Wijndomein Beerbosch (nieuw)

Wijndomein Mérula

Wijngoed Choupette (nieuw)

Wijngoed Thurholt (nieuw)

Aperitief 0%

Goeste

Pomanza

Waltson

Bier

Bieratelier Maîtresse (bierfirma - nieuw)

Brouwerij Gulden Spoor

Brouwerij Ruimtegist (nieuw)

De Houtlandse Brouwers

Hoeve Mahieu

Jus de Mer

The Brew Society

Garnaalkroket

Elk streekproduct dat het label 100% West-Vlaams krijgt toegekend, wordt aan enkele voorwaarden afgetoetst. Naast deze basisvoorwaarden zijn er voor garnaalkroket extra voorwaarden. Zo moeten er voor de kroket o.a. lokaal gepelde, onbehandelde noordzeegarnalen, gevist en gekookt door Belgische vissers, worden gebruikt.

Botteltje

KrokEat

Zoet

't Oventje (nieuw)

Fruitoase

Vondels | De Pelgrim

Zoete Zee (nieuw)

Verdwenen Zwinhavens

Het Zwinlandschap zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Bepalend was de Zwingeul met bloeiende wereldhavens erlangs. Via de florerende havens werden ook nieuwe ingrediënten en smaken, zoals paradijskorrel en citroen, aan de voorraadkast in de keukens rond de havens toegevoegd.

Ondernemers uit de zwinregioontwikkelden samen met Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh producten die net die smaken terug op je bord brengen. Omwille van de sterke band met onze streek(geschiedenis) en het innovatieve karakter van de producten maakt 100% West-Vlaams voor de Verdwenen Zwinhavens een uitzondering op de erkenningsvoorwaarde ‘grondstoffen/smaakmaker uit eigen streek’.

Bakkerij Philippe

Chocolatier M

Damse Brouwers

De Beukenhoeve

Hoeve Hazegras

Hoeveslagerij Bonne

Ik heb een vraag