Foodlab

Met het Foodlab wenst de Fabriek voor de Toekomst kmo's uit de voedingsindustrie en ook start-ups de faciliteiten te bieden om zelf hun productontwikkeling verder uit te bouwen. Daarom hebben we naast analysetoestellen en meetapparatuur in het laboratoriumgedeelte ook enkele bewarings- en bereidingstoestellen in ons gamma.

Hierbij een overzicht van het aanbod:

ANALYSE- OF MEETTOESTELLEN

  • ATP-meter: Dit toestel wordt gebruikt ter controle van de oppervlaktehygiëne.  De verontreiniging van een oppervlak kan worden bepaald door de hoeveelheid ATP die erop aanwezig is te bepalen.  ATP is een stof aanwezig in alle levende cellen, dus ook in eventueel aanwezige bacteriën, gisten en schimmels.
  • Colorimeter:  Met de colorimeter wordt de kleur van het voedingsmiddel bepaald en omgezet naar numerieke waarden ter vergelijking met andere producten.  Hiermee wordt bijvoorbeeld de kleur van tomaten gemeten om zo de rijpheid te bepalen, of de kleur van verschillende producties fruitsap vergeleken.
  • Digitale refractometer: Met dit toestel wordt op basis van de brekingsindex van een vloeistof het suikergehalte van deze vloeistof bepaald (vb: appelsap, sojamelk, honing, confituur,…)
  • Incubator: dit toestel wordt gebruikt om micro-organismen op hun ideale temperatuur te laten groeien zodat ze kolonies kunnen vormen op een voedingsbodem, bijvoorbeeld bij hygiënecontrole van oppervlakken met petrifilm.
  • Luchtbemonsteringstoestel:  Met dit toestel wordt een in te stellen hoeveelheid omgevingslucht over een voedingsbodem aangezogen om zo de hoeveelheid bacteriën, gisten of schimmels aanwezig in de lucht te kwantificeren.
  • pH-meter: De pH-meter wordt gebruikt om de zuurtegraad van een voedingsmiddel te bepalen.  Dit kan van belang zijn tijdens het productieproces of ter controle van het eindproduct. 
  • Steekthermometer: Deze thermometer wordt gebruikt om de kerntemperatuur van een product te bepalen.  Toepassing: controle temperatuur bij pasteurisatie, garing van vlees, controle ontvangst inkomende goederen,...
  • Textuuranalyse toestel: Met dit toestel kunnen verschillende testen uitgevoerd worden die te maken hebben met de textuur (mondgevoel) van het product.  Bijvoorbeeld de krokantheid van een koekje, de malsheid van cake, de rijpheid van appels, de gelering van confituur,…
  • Viscositeitsmeter: Hiermee wordt op een snelle manier de viscositeit van stroperige vloeistoffen en pasta’s bepaald (saus, jam, soep in blik, ketchup,…)
  • Vochtanalyse toestel: Hiermee bepaal je hoeveel vocht er aanwezig is in het voedingsmiddel.  Dit kan van belang zijn bij het begin van een productie, als procesparameter of als kwaliteitscontrole van het eindproduct.

BEWARINGSTECHNIEKEN

  • Autoclaaf: In een autoclaaf worden producten gesteriliseerd door een combinatie van hoge druk en hoge temperatuur gedurende een bepaalde tijd aan te houden.
  • Droogtoestel: In dit droogtoestel wordt door middel van verspreiding van warme lucht met een temperatuur tussen 40°C en 74°C producten gedroogd.  Toepassing: kruiden, fruit, groenten,…
  • Snelkoeler: De snelkoeler zorgt voor een snelle en diepe koeling van het voedingsmiddel zodat micro-organismen geen tijd hebben om tijdens deze afkoelingsfase uit te groeien. Snel koelen komt de kwaliteit en de houdbaarheid van het product ten goede.
  • Vacumeermachine:  De vacumeermachine wordt gebruikt om voedsel luchtledig (vacuüm) te verpakken, dit met het oog op het verlengen van de houdbaarheid.

BEREIDINGSTECHNIEKEN

  • Cutter: gemaakt om vlees (zonder botten) te hakken, mixen, mengen en emulsies te maken. Er kunnen ook groenten en vis verwerkt worden.
  • Spiraalkneder – klopper – menger: dit toestel heeft een kominhoud van 16 liter en kan tot 16 kg product mixen, kneden, kloppen of mengen.
  • Vleesmolen: dit toestel is ontworpen om van stukken vlees gehakt te maken, in combinatie met andere ingrediënten.
  • Vulbus: dit toestel wordt hoofdzakelijk gebruikt in combinatie met de vleesmolen om de verkregen gehakt in worsten om te vormen.

Hebt u interesse om één of meerdere van onze toestellen te gebruiken, met of zonder begeleiding, neem dan contact voor meer info. Aanvragen kunnen eveneens gericht worden naar onderstaande contactpersoon.

Contact