Drones

De relatief jonge dronesector is in volle ontwikkeling. Voor heel wat bedrijven uit diverse sectoren kan deze cluster met nog veel potentieel een economische meerwaarde betekenen. West-Vlaanderen wil hierin een pioniersrol spelen en zet daarom volop in op dronetechnologie.

Momenteel zijn er al Drone Hubs opgestart in Koksijde, Oostende en Zeebrugge, elk met eigen expertise over specifieke lucht-, grond- en watergebonden dronetoepassingen. Via het samenwerkingsverband Drone Port West-Vlaanderen neemt POM West-Vlaanderen de coördinerende rol voor zijn rekening.

Deze samenwerking met Europese en Vlaamse financiering ondersteunt de sector door het bundelen van de aanwezige kennis en expertise. Maar ook door de ontwikkeling van de nodige faciliteiten voor onderzoek, innovatie en business support voor zowel bedrijven, overheden als kennisinstellingen.  

Een eerst stap is het opstarten van het project ‘Drone Innovations’. Promotor POM West-Vlaanderen kan hiervoor rekenen op de expertise en knowhow van projectpartners Vives, VITO, Flanders Make/EUKA en de Blauwe Cluster. Op de agenda staan onder meer de bouw van infrastructurele voorziengen, het opzetten van een uniform beheerssysteem en efficiënte datacommunicatiemogelijkheden en deaankoop van vliegende, varende en rijdende drones voor onderzoek in de sectoren landbouw-, bouw, logistieke en transportsector.

Met Drone Port West-Vlaanderen wil de POM provincie West-Vlaanderen en specifiek de kustregio, zowel Vlaams breed als internationaal uitbouwen tot een absolute topregio binnen de dronesector. Hierbij staan cocreatie, innovatie, onderzoek en doorgedreven testing centraal.

 

Contact