7 innovatieve projecten goedgekeurd

POM West-Vlaanderen selecteerde samen met een jury de zeven meest innovatieve samenwerkingsprojecten die in 2019 intekenden op de call van de Quick Wins van Fabrieken voor de Toekomst. Met die oproep wil POM West-Vlaanderen bedrijven aanmoedigen om crosssectoraal samen te werken en nieuwe innovatieve  projecten op te zetten.  Dankzij de Quick Wins krijgen ze hiervoor een financiële ondersteuning van maximaal 15.000 euro per project. 

Projecten die van start gaan: 

Derotex (Wielsbeke) en Gramitherm Europe (Sambreville)  
Beide bedrijven werken samen aan een machine om cacaoschilfers uit jutevezels te halen. Met deze natuurlijke vezels wordt duurzaam en ecologisch isolatiemateriaal ontwikkeld. 

Weverij Flipts & Dobbels (Roeselare) en Finipur (Deerlijk)  
Deze West-Vlaamse bedrijven optimaliseren samen het proces om het juiste biopolymeer aan te brengen op het halffabricaat Flaxco. Met deze aanpassing willen ze nieuwe niches voor textieltoepassingen ontwikkelen.   

Vandewiele (Kortrijk) en Savaco (Kortrijk)  
Beide Kortrijkse bedrijven werken aan een nieuw concept van edge- en cloudcomputing. Deze informatietechnologie zorgt voor een snellere verwerking van data en een hogere bestuurbaarheid van industriële machines.  

VAPO Hydraulics (Moorslede) en Van Hoecke Automation (Gavere) 
Deze maakbedrijven ontwikkelen samen een efficiënte shocktester. Door het verhogen van het vermogen en energieverbruik van deze machine willen ze nieuwe markten aanboren. 

Dewilde Engineering (Ieper) en Proferro (Ieper)  
Deze Ieperse bedrijven bundelen hun expertise om samen een prototype te ontwerpen, bouwen en testen. Met dit ontwerp willen ze het aanbrengen en het doseren van grafiet op gietkasten automatiseren.  

Poco Loco (Roeselare) en Dewilde Engineering (Ieper) 
Voedingsproducent Poco Loco klopte bij Dewilde Engineering aan om een geautomatiseerde oplossing te vinden voor het stapelen en verpakken van vers gebakken taco’s. Dit fragiel proces gebeurt momenteel nog manueel. 

BVBA Inclusium (Koekelare) en Bossaert Brood & Banket (Heule) 
Patissier Bossaert Brood & Banket ontwikkelt samen met BVBA Inclusium een voedingsproduct om mensen een positieve boodschap te bezorgen.